Во склоп на зајакнатата присутност на НАТО во Полска се упатија вкупно 100 припадници на Гардиско оклопната-механизирана бригада. На свеченото испраќање во петтата гардиска бригада Славонски соколи во Винковци успешна мисија им посака потпретседателот на владата и министер за одбрана Дамир Крстичевиќ и генералот Мирко Шундов.