На 10 мај 2018 година во хотелот Мериот во Скопје се одржа панел дебата организирана од Институтот за Јавни Политики на тема: “Предизвиците на Република Македонија пред самитот на НАТО во 2018 година”.

Во рамките на настанот беше промовирана новата веб платформа www.nato.mk на која ќе бидат објавувани вести поврзани со НАТО алијансата од Македонија, регионот и светот на македонски јазик.

Учесници на панел дебатата беа:

  • М-р Неџад Мехмедовиќ, Претседател на Институтот за Јавни Политики
  • Проф. Д-р Стево Пендаровски, национален координатор за членство на РМ во НАТО
  • Капетан Горазд Бартол, шеф на Канцеларијата на НАТО во Скопје
  • М-р Нора Алити, поранешна пратеничка во собранието на Република Македонија
  • Проф. д-р Стојан Славески, директор на дирекцијата за безбедност на класифицирани информаци

Настанот беше поддржан од НАТО Дивизијата за Јавна Дипломатија.